Istoria cafelei
In lumea occidentala,cafeaua este cunoscuta de aproximativ 3 secole.Dar in Orientul Mijlociu aceasta bautura a fost savurata din cele mai vechi timpuri de oameni din toate straturile sociale. Inca din anul 1000 d.C.,faimosul medic arab Avicenna folosea cafeaua ca medicament.O povestire ce dateaza aproximativ din anul 1400 vorbeste despre un pastor de capre pe nume Khaldi,care a observat ca animalele sale deveneau pline de energie dupa ce mancau fructele rosii ale unui arbust misterios.Manat de curiozitate,Khaldi a dus fructele la o manastire din zona,unde calugarii le-au fiert in apa.Au obtinut un lichid amar dar aromat,care avea un efect energizant si indeparta oboseala. Se pare ca arborele de cafea isi are originea in continentul african,intr-o regiune a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa".De aici el s-a raspindit in Yemen (un important punct comercial fiind portul Mocca-de unde si numele cunoscutei marci de astazi),apoi in Arabia si Egipt,iar savurarea cafelei a devenit un pretuit obicei zilnic.Spre sfarsitul secolului al XVI-lea,companiile de comert au inceput sa-si dea seama de marele potential comercial al cafelei si au lansat-o cu succes in Europa. Datorita cererii crescande,occidentalii au inceput sa cultive arborele de cafea si in alte zone decit cele de origine. Mai tarziu,cafeaua a fost introdusa in zonele tropicale din Asia si America de Sud de catre britanici,spanioli si portughezi. Din secolul al XIX-lea pana astazi,consumul de cafea a crescut intr-un ritm uluitor.La ora actuala,cafeaua este savurata practic in toate tarile lumii, reprezentind un produs de care sunt legate momentele placute ale fiecarei zile.
|